Docly

Opettaja: Aikuislukion arviointiohje (LOPS16 ja LOPS21) Wilmassa

Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia

Tällä sivulla

1. LOPS16 vai LOPS21

Aikuislukion opiskelijoilla voi olla 1.8.2021 alkaen joko vuoden 2016 tai vuoden 2021 lukion opetussuunnitelma riippuen siitä, milloin hän on opintonsa aloittanut. Lukion ryhmissä Wilmassa (wilma.omnia.fi) voi olla eri opetussuunnitelman mukaisia opiskelijoita. Tarkista ennen arviointia ryhmän tulosteista mitä opetussuunnitelmaa opiskelija noudattaa ja valitse arviointitapa alla olevien ohjeiden mukaan.

1a. Mistä tiedän mitä opetussuunnitelmaa ryhmä noudattaa:

Ryhmän koodista näet, kumpaa opetussuunnitelmaa se noudattaa. Jos koodi alkaa Lu16 niin opetussuunnitelma on 2016 voimaan tullut. Jos koodi alkaa Lu21 niin opetussuunnitelma on 1.8.2021 voimaan tullut.

Esimerkiksi:

 •  Lu16_BI01.2 = 2016 voimaan tullut opetussuunnitelma
 •  Lu21_BI01.2 = 2021 voimaan tullut opetussuunnitelma

1b. Mistä tiedän mitä opetussuunnitelmaa opiskelija noudattaa:

Ryhmän tulosteissa on uusi tuloste Opiskelijan opetussuunnitelma. Voit tarkistaa tulosteesta minkä opetussuunnitelman mukaan opiskelija opiskelee. Varmista, että ryhmän nimen vuosiluku (lu16 tai lu21) täsmää opiskelijan opetussuunnitelman vuosilukuun ennen, kuin arvioit opiskelijoita ryhmän kautta. Jos opiskelijan opetussuunnitelman ja ryhmän vuosiluvut eivät täsmää, tee arvioinnit opiskelijan opinnot välilehden kautta erillisellä arviointilomakkeella. Älä päättele opiskelijan opetussuunnitelmatietoa opiskelijan luokkakoodin avulla.

1c. Vastaavuuksista:

Aikuislukion vastaavuustaulukosta (cloudomnia.sharepoint.com) näet vuoden 2016 ja vuoden 2021 opetussuunnitelmien vastaavuustiedot. Huomioithan, että kaikille kursseille/moduuleille ei ole vastaavuustietoja opetussuunnitelmien välillä ja osassa kursseista/moduuleista vastaavuuksia voi olla useampia. Nämä tulee huomioida opiskelijoita arvioidessa.

2. Arviointi Wilmassa

2a. Arviointi ryhmän kautta

1. Valitse ryhmä Wilman (wilma.omnia.fi) etusivulta.

 • Voit myös hakea ryhmiä valitsemalla Wilman (wilma.omnia.fi) sinisestä valintapalkista ryhmät. Jos sinisessä palkissa ei näy ryhmät kohtaa klikkaa sinisestä palkista kolmen päällekkäisen pisteen kohdalta, niin saat valikon auki, josta ryhmät löytyvät.
 • Valitse ryhmä omista nykyisistä, tulevista tai menneistä ryhmistä. Tarvittaessa voit myös hakea muiden opettajien ryhmiä.
 • Oman ryhmän (nykyiset, tulevat ja menneet) voi valita klikkaamalla ryhmän nimeä.
 • Jos valitsit välilehden muiden opettajien ryhmät, hae ryhmää hakutoiminnon avulla ja valitse oikea ryhmä listasta laittamalla täppä ryhmän eteen. Klikkaa sivun alareunasta Muokkaa arviointia.

2 . Valittuasi ryhmän mene Arviointi-välilehdelle.

 • Kurssin tai moduulin kokonaisarvosana tulee kohtaan Arv. Arvosana

3. Muista tallentaa muutokset.

2b. Arviointi opiskelijan opinnot-välilehden kautta

1. Hae opiskelija Wilmasta (wilma.omnia.fi) ja mene opiskelijan tiedoissa opinnot välilehdelle.

2. Klikkaa kurssia tai moduulia, niin oikealle aukeaa uusi näkymä.

3. Valitse Arviointi-välilehti ja klikkaa Arviointilomaketta, jolloin lomake aukeaa.

Voit arvioida lomakkeella lukion kursseja tai moduuleita opiskelijan opetussuunnitelman mukaisesti.

4. Laita arvosana kuvan mukaiseen kohtaan.

5. Lisää myös arviointipäivämäärä.

6. Muista tallentaa lopuksi.

2c. Arviointien kirjaamisen periaatteet

 • Opettaja voi kirjata arvioinnin arviointikirjan tai opiskelijan ops-puun kautta Wilmaan (wilma.omnia.fi) opiskelijan opetussuunnitelman huomioiden, jos arvosanaa ei ole annettu aiemmin.
 • Opettaja kirjaa arvioinnin opiskelijan opinnot-näkymän kautta, jos arvosana on parempi tai sama, kuin aiemmin samasta kurssista annettu arviointi. Arviointia ei saa kirjata edellisen arvioinnin päälle, vaan arvosana kirjataan arviointilomakkeella uuteen välilehteen.
 • Opettaja ilmoittaa arvosanan opintotoimistoon: lukio.toimisto@omnia.fi jos aiempi arvosana on hyväksilukuarvosana (H4-H10). Opintotoimisto syöttää opiskelijalle arvosanat ja poistaa hyväksiluvut ennen uuden arvosanan kirjaamista.
 • Opettaja kirjaa arvosanan opiskelijakohtaisella arviointilomakkeella Wilmassa uudelle välilehdelle, jos arvosana on huonompi, kuin aiemmin samasta kurssista annettu arviointi. Opettaja menee sille arviointivälilehdelle, jossa on parempi arvosana ja painaa nappia Ensimmäiseksi. Opiskelijalle pitää jäädä aina paras suoritus voimaan ja sen tiedot pitää siirtyä koskeen.
 • Jos arvosanan kirjaamisessa tapahtuu virheitä pääsee opettaja korjaamaan arvosanan itse Wilmassa.
 • Jos tallennettavalle suoritukselle on annettu arviointi, tallennetaan suoritukselle opettajaksi automaattisesti Wilmaan kirjautunut opettaja (ellei opettajaa ole täytetty suoritukseen käsin).
 • Jos arvioidun suorituksen päivämäärä on tyhjä, tallennetaan päivämääräksi nykyinen päivämäärä.
 • Arviointikirjalla ja opiskelijan ops-puussa näkyy aina viimeisin arvosana päivämäärän mukaan.

2d. Arvosanan siirto

Jos arviointi menee vahingossa väärän opetussuunnitelman mukaiseen opintoon tulee arviointi käydä siirtämässä opiskelijan opinnot puussa oikeaan kohtaan hyödyntäen vastaavuustaulukkoa. Väärän opetussuunnitelman mukaisen opinnon saa jättää opsin hännille ilman arvosanaa. Opettajat eivät pääse poistamaan opintoja opsin hänniltä. Arvosanan voi poistaa tyhjentämällä arvosana kentän ja tallentamalla tiedot. Toimistossa poistetaan ylimääräiset opinnot opiskelijan opetussuunnitelman hänniltä ennen kuin opiskelijalle annetaan todistus.

2e. Tentit

Jos opiskelijalle on kirjattu aiemmin arviointikirjalle tai opetussuunnitelmaan kurssin arvosana näkyy se myös tentin arviointikirjalla.

Huom. Opiskelijan parempaa arvosanaa ei saa korvata huonommalla arvosanalla esim. uusintatenttien yhteydessä. Hyväksilukuarvosanan (H4-H10) lisäksi ei saa kirjata muita arvosanoja. Ota yhteys opintotoimistoon.

3. Valintojen muodostuminen

Kun opiskelija liitetään ryhmään tai opiskelija tekee valintoja tarjottimelta, muodostuu opiskelijalle ops-puuhun valinta kyseiseen kurssiin tai moduuliin.

 • Jos opiskelijalla ei ole aiemmin ollut kyseistä kurssia tai moduulia opetussuunnitelmassa tipahtaa kurssi tai moduuli opetussuunnitelman hännille.
 • Älä arvioi opintoja opiskelijan opetussuunnitelman hänniltä, vaan katso vastaavuustieto taulukosta.