Docly

Etätyöskentelyn vinkit ja ohjeet | Ohjepaketti henkilöstölle

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Omnia tarjoaa hyvät tietotekniset edellytykset etätyöhön. Näillä vinkeillä takaat etätyössä ja etäopetuksessa onnistumisen.

Tällä sivulla

Käyttäjätunnus ja salasana

Omnian käyttäjätunnuksella ja salasanalla voit kirjautua Omnian tietokoneille, sähköpostiin, pilvipalveluihin, Wilmaan sekä muihin oppilaitoksen tarjoamiin palveluihin sekä kotona että työpaikalla.

Katso salasanan vaihtoon liittyvät ohjeet:

Tutustu myös monivaiheisen tunnistautumisen käyttöön.

Internetyhteys

Käytä ensisijaisesti etätyöpaikan tai kodin Wi-Fi- tai lankaverkkoyhteyttä, toissijaisena työpuhelimesta jaettavaa yhteyttä. Tutustu vielä seuraaviin ohjeisiin.

Kotiverkon ja reitittimen tietoturva

Kotiverkon ja reitittimen tietoturvan huolehtiminen on olennaista, jotta voit suojata itseäsi ja muita verkossa liikkuvia laitteita erilaisilta verkkouhilta. Tietoturvaongelmat voivat johtaa verkkohyökkäyksiin, kuten haittaohjelmien asentamiseen, tietojen vakoiluun tai jopa identiteettivarkauksiin. Reititin toimii porttina kotiverkon ja internetin välillä, joten sen turvaaminen on ensisijaisen tärkeää verkkoliikenteen suojelemiseksi.

Vahvan salasanan, palomuurin, päivitysten ja verkon uudelleennimeämisen lisäksi on lukuisia hyviä keinoja pitää huolta tietoturvasta kotiyhteyksissä. Tutustu tarkasti Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeisiin hyvästä kotiverkon ja -reitittimen tietoturvasta (kyberturvallisuuskeskus.fi).

VPN-yhteys

Henkilökunnan kannettavat luovat VPN-yhteyden automaattisesti aina kun laite on yhteydessä internetiin, ja sitä vaativat sovellukset ja palvelut kuten verkkolevyasemat toimivat ilman käyttäjän toimia.

Verkkolevyasemaan yhdistäminen

Mikäli tietokoneesi ei saa yhteyttä kaikkiin tarvitsemiisi verkkolevyasemiin (P-asema, K-asema jne.), katso ohje verkkolevyasemaan yhdistämiseen.

Omnian etäopetus- ja verkkokokoustyökalut

Teams

Omnia suosittelee Teamsia opetukseen sekä verkkokokouksiin sillä se on osa Omnian monipuolista Microsoft 365 ympäristöä. Teams on tietoturvallinen ja hyvin tuettu sovellus. Tutustu Teamsin ohjepakettiin henkilöstölle sekä Teamsin kaikkiin ohjeisiin.

Suosittelemme Teamsia, koska pyrimme pitämään opiskelijoiden toimintaympäristön yhtenäisenä. Lisäksi, Omnian tarjoamien lisenssien ja järjestelmien kautta saamme ohjelmistojen täydet ominaisuudet käyttöön ja pystymme takaamaan turvallisuuden (GDPR).

Teams on valmiiksi asennettu suurimpaan osaan Omnian tietokoneista.

Zoom

Zoom on verkkokokoustyökalu, joka Omniassa on käytössä vain Työväenopiston opetuskäytössä. Muualla käytämme Teamsia. Voit tutustua Zoomin kaikkiin ohjeisiin.

Muut alustat

Muiden verkkokokous- ja etäopetustyökalujen kuten Google Meet, Google Classroom, Whatsapp, Facebook jne. käyttöä ei suositella eikä tueta. Näitä alustoja voidaan käyttää, kun opettaja ottaa kokonaisvastuun käytöstä, ymmärtää käytön riskit (mm. tietosuoja ja tietoturva). Myös opetukseen osallistujien tulee tietää riskit. Tutkinto-opiskelijalta saatu hyväksyntä jonkin sovelluksen käyttöön ei kuitenkaan juridisesti riitä, koska hänen suhde oppilaitokseen on alisteinen. Jos kaikki liikuteltava tieto on julkista, tilanne ei ole kriittinen tietosuojan suhteen.

Tiedostojen tallennus

Suosittelemme käyttämään Microsoft OneDrivea omien tiedostojen hallinnointiin ja tallentamiseen. Huomaa, että OneDrive on tarkoitettu henkilökohtaiseen työkäyttöön. Teams/Sharepoint on tarkoitettu työtiedostoille, jotka lähtökohtaisesti jaetaan esimerkiksi oman tiimin jäsenien tai esimiehien kanssa.

Tutustu Microsoft OneDriven ohjeisiin.